Griep

Het is weer tijd voor de griep. Over de griep bestaat altijd veel verwarring. Dit komt doordat onder ons begrip griep een bonte verzameling van verschillende virus infecties worden samengebracht. Tussen oktober en april zijn er veel virussen in Nederland actief. Dit zijn met name bovenste luchtweg virussen. Symptomen zijn verkoudheid, keelpijn, koorts en vaak hoesten.

Influenza

Vanaf eind december komen de zwaardere virussen voor. De influenza griep. Hier krijg je hoge koorts, spierpijn, hoesten en fors ziek zijn bij. De koorts duurt vaak een week en je bent nog minstens een week bezig om weer te herstellen van de infectie.

Op dit moment is er een influenza epidemie met Influenza A en B type. Elk jaar komen er weer nieuwe types naar ons land. Tegen influenza wordt gevaccineerd. Of het nu lichte griep of zware griep is, het lichaam moet het virus bestrijden. Dat doet het door koorts te maken, veel snot en slijm te maken en de hoestprikkel te activeren. Uitzieken is het devies. Afhankelijk van hoe ziek je bent, al of niet in bed.

Alarmsymptomen

Wanneer moet je aan de bel trekken? Altijd als je heel erg ziek bent, als je benauwd bent, als bij kinderen na drie dagen en bij volwassenen na 5 dagen de koorts aanhoudt of indien u een aandoening hebt van uw hart of longen. Maak dan een afspraak bij uw huisarts.

Wat te doen?

Om te voorkomen dat mensen om u heen besmet worden, zijn een aantal maatregelen handig:
– raak zo min mogelijk uw neus of mond aan
– als u moet hoesten of niezen bedek dan uw neus en mond met uw hand
– gebruik papieren zakdoekjes en gooi na 1 keer gebruik meteen weg
– handen veelvuldig wassen met water en zeep
En verder? Bedrust, vitamine C (fruit) en geduld.